default logo

BIROUL DE ENERGIE

Proiectul Fifty-Fifty propune scolilor reducerea consumului energetic prin implementarea unor masuri non financiare care au in vedere in principal o schimbare de comportament in ceea ce priveste utilizarea eficienta a resurselor.

Asociatia Environ pune la dispozitia unitatilor de invatamant inscrise in proiect un pachet complet de activitati in acest sens, incepand de la evaluarea energetica a scolii, lectii deschise si exercitii practice, monitorizarea implementarii masurilor de reducere a consumului energetic, materiale didactice pentru sustinerea activitatilor proiectului si workshop-uri destinate cadrelor didactice pe teme legate de economia circular si eficienta energetica.

Evaluarea energetica – Tur energetic
Este primul pas in eficientizarea consumului energetic la nivelul unitatii de invatamant.
Reprezentantul Asociatiei Eenviron efectuează împreună cu administratorul scolii şi cu profesorul responsabil de implementarea proiectului un tur energetic în care se fac observatii privind alimentarea cu energie, dotările, starea clădirii şi eventuale deficienţe.
Se identifica primele masuri care ar trebui luate pentru a obtine cat mai rapid rezultate pozitive in ceea ce priveste economia de energie.
După acest tur se efectueaza împreună cu administratorul o verificare a instalaţiei de încălzire în ceea ce priveşte temperatura de admisie, scăderea temperaturilor pe timp de noapte şi la sfârşit de săptămână, precum şi ritmului de acţionare. Rezultatul acestei analize se va evalua de catre Asociatia Environ si raportul acestui tur energetic va fi remis unitatii de invatamant si autoritatilor locale care administreaza scoala (la cerere).

Materiale informative pentru profesori/ Workshop-uri de formare
In cadrul proiectului, pe langa lectiile deschise sustinute de reprezentantii Asociatiei Environ,  sunt puse la dispozitia profesorilor in mod gratuit, materiale informative pentru sustinerea activitatilor din cadrul proiectului in ceea ce priveste reducerea consumului energetic si a amprentei de carbon.
In acest mod se poate obtine o implementare optima a proiectului in fiecare unitate de invatamant in functie de particularitatile fiecareia.

De asemenea, in cadrul proiectului, impreuna cu autoritatile locale si Inspectoratele scolare, Asociatia Environ organizeaza workshop-uri de formare destinate cadrelor didactice. Temele abordate in cadrul acestor workshop-uri se refera la conceptul de economie ciculara, eficienta energetica ca parte a economiei circulare, legislatia europeana si nationala priviond eficienta energetica, modalitati practice de utilizare eficienta a resurselor.

Proiectul Fifty – Fifty va fi inclus în cursurile obişnuite pentru a evita un efort suplimentar din partea elevilor si a profesorilor.

Proiectul poate fi implementat la toate nivelele şcolare şi poate fi conectat la tematica abordata de curricula scolara pentru fiecare varsta. De exemplu pot fi abordate următoarele subiecte: energii regenerabile, studiul electricităţii, studiul căldurii, transformarea energiei, schimbările climatice şi protecţia mediului, transformarea energetică, sustenabilitate şi echitate globală.