default logo

Raport GWEC: Producţia de energie eoliană ar putea creşte de 5 ori până în 2030

Raport GWEC: Producţia de energie eoliană ar putea creşte de 5 ori până în 2030

Până în 2030, producătorii de energie eoliană ar putea asigura 20% din necesarul energetic la nivel global. Estimarea aparţine Consiliului Global pentru Energie Eoliană (GWEC) şi se bazează pe două tendinţe: ieftinirea tehnologiilor necesare pentru producţia acestui tip de energie regenerabilă şi angajamentele statelor de a reduce poluarea din sectorul energetic.

Specialiştii GWEC cred că, odată cu punerea în aplicare a măsurilor asumate prin acordul climatic de la Paris, producţia de energie eoliană va exploda în următorii 15 ani. Ei anticipează în cel mai recent raport publicat că se vor putea obţine chiar şi 2.110 GW, de 5 ori mai mult decât se produce în prezent.

Însă, pentru ca această estimare să devină realitate, este nevoie de investiţii, avertizează experţii. Ar fi vorba de cel puţin 200 de miliarde de euro. Efectele ar fi totuşi pe măsura sumei investite. S-ar putea evita astfel emiterea în atmosferă a mai mult de 3.3 miliarde de tone de dioxid de carbon în fiecare an, potrivit raportului GWEC. Evoluţiile din prezent îi încurajează pe investitori

Evoluţiile din prezent îi încurajează pe investitori

În 2015, turbinele eoliene au furnizat 433 GW de energie, cu 17% mai mult decât în 2014. Cantitatea reprezintă însă doar 7% din consumul energetic global. Evoluţia spectaculoasă a continuat şi în 2016, înregistrându-se evenimente care dau speranţe investitorilor.

În data de 15 mai, Germania a reuşit să îşi asigure 100% din necesarul energetic cu ajutorul energiei eoliene. Într-o zi ploioasă din august, Scoţia a generat mai multă energie decât a consumat întreaga ţară. Danemarca îşi asigură 40% din necesar cu ajutorul turbinelor eoliene. Iar Statele Unite produc de 2.5 ori mai multă energie eoliană decât acum 5 ani.Costurile tehnologiilor eoliene scad semnificativ

Costurile tehnologiilor eoliene scad semnificativ

Costul tehnologiilor de producţie a energiei eoliene au scăzut cu o treime din 2009 şi până acum. Turbinele eoliene pe uscat sunt cele mai eficiente: produc 1 kWh cu doar 4 dolari. Energia nucleară costă de 3 ori mai mult în America, iar cea obţinută prin arderea cărbunelui sau a gazului este cu 30% mai scumpă în Europa, Orientul Mijlociu şi în Africa, potrivit raportului. Specialiştii cred că tendinţa va continua. Potrivit IRENA, costurile de producţie a energie eoliene offshore ar putea scădea cu 35% până în 2025, iar cele de producţie a energiei eoliene onshore – cu 26%.

Specialiştii cred că tendinţa va continua. Potrivit IRENA, costurile de producţie a energie eoliene offshore ar putea scădea cu 35% până în 2025, iar cele de producţie a energiei eoliene onshore – cu 26%.

Avantajele energiei eoliene – de mediu, sociale şi economice

Experţii IRENA mai estimează că dublarea producţiei de energie eoliană până în 2030 ar însemna economii de 4.2 trilioane de dolari anual. Aceşti bani ar fi folosiţi în mod normal pentru a lupta împotriva poluării şi schimbărilor climatice. Pe lângă impactul pozitiv asupra economiei, raportul mai menţionează o serie de avantaje. Se pare că sectorul eolian furnizează în prezent 1 milion de slujbe, cu 5% mai multe decât anul trecut. O dublare a producţiei până în 2030 ar putea genera, potrivit specialiştilor, peste 20 de milioane de noi locuri de muncă.

Apoi, dacă pentru alte tipuri de energie se consumă apă, pentru producţia energiei eoliene apa nu este necesară. La nivelul Uniunii Europene, sectorul energetic consumă 44% din totalul cantităţii de apă utilizată. Dacă producţia de energie eoliană s-ar dubla până în 2030, IRENA estimează că Marea Britanie ar economisi 52% din apa consumată, Stalele Unite – 37%, Australia – 32%, Germania – 28%, iar India – 12%.

Odată cu dublarea producţie de energie eoliană, s-ar înlocui producţia de energie din surse tradiţionale. Astfel, ar scădea emisiile de amoniac, pulberi în suspensie, compuşi organici volatili şi dioxid de sulf cu 82%, 33%, 27%, respectiv 12%. Astfel, ar putea fi salvate 4 milioane de vieţi pe an până în 2030.
Sursa: www.green-report.ro

Leave a Reply

*